HANUMAN

Prinsesse røvet
i Indias jungel

Øyenvitne hevder
at gjerningsmannen
hadde ti hoder!


Hadde det skjedd i dag, ville antagelig avisoverskriftene sett slik ut! Men historien om den vakre og modige prinsesse Sita og den tapre helten Rama utspilte seg for mer enn to tusen år siden – og kanskje ikke i virkeligheten, men helt sikkert i et av verdens mest berømte eventyr …

I boken Hanuman (beregnet på et lesende publikum i alle aldre) følger vi de halsbrekkende begivenhetene fra apegudens synsvinkel.




Boken er illustrert av Annette Halvorsen.


*

Kan Gud avbildes som en apekatt?

Her i Norge ryster vi nok på hodet av en slik tanke. Men en gang – for lenge siden – var guder i dyreskikkelse vanlig over hele verden. Ja, kanskje er dette rett og slett de aller eldste gudebildene vi kjenner! Vi vet ikke hvorfor det var slik, men antagelig har ikke skillet mellom dyr og mennesker bestandig vært så klart og tydelig som idag. Kanskje er det også derfor vi nesten alle steder finner forestillingen om at "en gang, for lenge siden kunne dyrene tale"...

Men gradvis forandret gudebildene seg. Etterhvert som menneskene fikk høye tanker om seg selv, ble også gudene mer og mer lik oss. Først var det bare kroppen som fikk menneskelig skikkelse, guder og gudinner beholdt i det lengste dyrehodet (slik vi for eksempel tydelig kan se det i Egypt), men etterhvert måtte også snuter og horn vike plassen.

Hvor ble det av det animalske?
Kanskje er det "følgedyret" som mange guder har, rett og slett et ekko av den skikkelsen de selv en gang hadde? (I gresk mytologi regnes for eks. uglen som Athenes fugl. Hvem vet om ikke gudinnen en gang hadde nettopp denne skikkelsen?) Og kanskje finner vi også en rest i forestillingen om at gudene er så urimelig flinke til å forvandle seg til dyr?

Også i våre egen religion finner vi slike dyriske spor: Englene har fuglevinger, djevler og demoner har horn og hale. Tre av de fire evangelister har et dyr som symbol: Matteus kan avbildes som en løve, Lukas som en okse og Johannes som en ørn. Og endelig: Kristus kan avbildes som løve eller lam – og Den hellige ånd som en due.

Så kanskje er det ikke så rart og fremmedartet likevel – at man i India har en populær gud med apekropp?

*

Bokutgaven har et ganske omfangsrikt tillegg aller bakerst. Her vil du finne noter til hver enkelt side, en mengde faktaopplysninger, bemerkninger og assosiasjoner. I denne nettutgaven er dette tilleggstoffet ikke tatt med. Interesserte lesere henvises derfor på det mest innstendige til nærmeste bokhandel ...

Les boken


[MYTOLOGISKE BIOGRAFIER] [SANGEN OM RAMA] [TOR ÅGE BRINGSVÆRD]